Hozzávalók:
60 dkg bélszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír,
2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, mustár.
Páclé.
20 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér
vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babérlevél.
A bélszínt hártyáitól
jól megtisztítjuk és a páclével leöntjük. A páclé a következőképpen készül: A
zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, 1 liter vízben félpuhára főzzük egypár
szem borssal és sóval. Utoljára hozzáöntünk 1-2 kanál ecetet és ezt a levet,
nyáron hidegen, télen melegen a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen
2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk. Elkészítéskor a húst 5 dkg
vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük fagyos zsírral és
sütőben félig megsütjük. Most hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés
páclé hozzáadásával puhára pároljuk, amíg zsírjára sül. A húst kivesszük
belőle, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadasmártást. A
lepirult zöldséghez adunk két kanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük
páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítjuk,
vízzel felhígítjuk és a mártásra öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá ízlés
szerint pár csepp ecetet vagy mustárt, és végül a tejfölt. A húst egy cm széles
szeletekre vágva, hosszában a tálra helyezzük és mártást ráöntjük. Csőtésztával
vagy zsemlegombóccal körítjük a tálat. A maradék mártást külön csészében adjuk.
Ha nem kapunk bélszínt, a fehér pecsenyét is ugyanígy készíthetjük el.
A marhanyelvet is szokták pácolni és
hasonló eljárással elkészíteni. Ezenkívül a marhanyelvet (borjúnyelvet is) még
igen sok változatban készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése