Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. július 1., hétfő

Vadas bélszín

Hozzávalók:
     60 dkg bélszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, mustár.

Páclé.
     20 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babérlevél.

A bélszínt hártyáitól jól megtisztítjuk és a páclével leöntjük. A páclé a következőképpen készül: A zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, 1 liter vízben félpuhára főzzük egypár szem borssal és sóval. Utoljára hozzáöntünk 1-2 kanál ecetet és ezt a levet, nyáron hidegen, télen melegen a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk. Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük fagyos zsírral és sütőben félig megsütjük. Most hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés páclé hozzáadásával puhára pároljuk, amíg zsírjára sül. A húst kivesszük belőle, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadasmártást. A lepirult zöldséghez adunk két kanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítjuk, vízzel felhígítjuk és a mártásra öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá ízlés szerint pár csepp ecetet vagy mustárt, és végül a tejfölt. A húst egy cm széles szeletekre vágva, hosszában a tálra helyezzük és mártást ráöntjük. Csőtésztával vagy zsemlegombóccal körítjük a tálat. A maradék mártást külön csészében adjuk. Ha nem kapunk bélszínt, a fehér pecsenyét is ugyanígy készíthetjük el.

A marhanyelvet is szokták pácolni és hasonló eljárással elkészíteni. Ezenkívül a marhanyelvet (borjúnyelvet is) még igen sok változatban készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: