Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2014. február 21., péntek

Foszlós tejeskalács

Hozzávalók:
   1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1/2 kávéskanál só.

   Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük. A cukrot, sót, a langyos tejben oldjuk fel. A lisztet a kovásszal és tejjel elkeverjük és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt, a tészta közé dolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve, kevés liszttel meghintjük a tál alját és oldalát és a tészta tetejét gyengén meglisztezve takarjuk le és egyenletes langyos helyen kelesztve kb. egy jó órát kelesztjük, amíg háromszorosára kel. Most lisztezett deszkára borítsuk ki, gyengén megformáljuk, kettőbe vágjuk és külön sodorjuk ki. A megmaradt 2 dkg vajjal kenjük meg a tésztát kenőtollal, fektessük keresztbe egymásra és négyesével fonjuk meg. Zsírozott sütőlapon még 1/2 óráig kelesztjük, tetejét kenjük meg tojással, aki barnásan szereti, kevés porcukrot is tehet a tojásba és 3/4 órát egyenletes lassú tűznél sütjük. Ha a teteje erősen megbarnult, tegyünk reá fehér papírt és úgy süssük tovább.

Nincsenek megjegyzések: