Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2014. február 21., péntek

Házikenyér burgonyával

   Ma a lakosságot az élelmiszeripar látja el kenyérrel, de előfordulhat, hogy háztartásunkban a kenyérsütés szükségessé válik.

Hozzávalók:
   1 kg kenyérliszt, 2 dkg élesztő, 1 1/2 dkg só, 25 dkg burgonya, langyos víz.

   Az élesztőt feloldatjuk 1 dl langyos vízzel és 3 kanál lisztet hozzákeverve, kovászt készítünk, amit megkelesztünk. A szitált lisztet mély tálba helyezzük, közepére tesszük az áttört, főtt burgonyát, a megkelt kovászt és langyos, sós vízzel addig dagasztjuk, amíg a tál oldaláról és kezünkről jól leválik. A tészta középkeménységű legyen. Letakarjuk és egy órán át meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára kiborítjuk, újra kissé meggyúrjuk és középnagyságú lisztezett tepsikbe helyezzük, ahol még félóráig pihentetjük. Mielőtt sütőbe tesszük, tetejét éles késsel végigvágjuk. Jó meleg sütőben 50 percig sütjük.
Ízesíthetjük a kenyeret köménymaggal, amit a dagasztás végén adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: