Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2014. február 22., szombat

Kuglóf

   A kuglóf abban különbözik a kalácstól, hogy a liszt fele, a cukor és a vaj jó kétszerese és bőven tartalmaz tojássárgát. Nem dagasztással, hanem kavarással készül. Főleg ünnepi asztalra készítjük.

Hozzávalók:
   40 dkg liszt, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 3 tojássárgája, 2 1/2 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg mazsola, citromhéj, vagy vanília, csipetnyi só.

   A cukrot vajjal és tojássárgájával jó habosra kavarjuk, hozzáadjuk az élesztőt, amit 1/2 dl langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatunk, a tejet, citromhéját, vaníliát és mindezeket jól elkeverjük, majd 15 percig fakanállal jól felverjük. Puha tésztát kapunk. Bezsírozott kuglófsütőbe öntjük, 50 percig kelesztjük és 30 percig egyenletes, jó meleg sütőben sütjük. Ha kiborítjuk, bőven megszórjuk vaníliáscukorral, vagy csokoládéfondannal bevonjuk.

Nincsenek megjegyzések: