Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. június 14., péntek

A húsok előkészítése és sütése


Elkészítés előtt a húsokat nem szabad sokáig a vízben áztatni, mert ettől kemény lesz, hanem csak hirtelen mossuk át. Ha öreg hús áll rendelkezésünkre, elkészítés előtt pár csepp ecettel bedörzsöljük, azzal kissé állni hagyjunk. Az ecet ugyanis szétroncsolja a kemény rostokat. Azért teszünk a vadas páclevébe is ecetet. Az egybesült húsokat, a baromfit, sütés előtt sóval bedörzsöljük, azzal állni hagyjuk legkevesebb 20 percig. A szeletek kisütésénél a húsokat hártyáitól jól letisztítjuk, különben összezsugorodnak. A húsok kemény rostjait húskalapáccsal való kiveréssel puhítjuk. Túl vékonyra azonban nem szabad kiverni a szeleteket, mert könnyen kiszáradnak.

Párolásnál előbb a húsok mindkét oldalát forró zsírban megforgatjuk (elősütés) és azután fedő alatt mindig kevés víz hozzáadásával csendesen pároljuk.
A fiatal húsokat csak sütjük, az öregebb húsokat eleinte víz hozzáadásával pároljuk és azután sütjük. A húsok sütése igen nagy tudást, gyakorlatot és gondosságot kíván. A sütésben levő húsokat saját levükkel időnként locsoljuk, mert különben kiszáradnak vagy megégnek. Sütéskor kellemes ízanyagok keletkeznek, amelyek átmennek a hús levébe. A vigyázatlan gazdasszony ezt könnyen megégeti és a hús tálalásának legértékesebb anyaga elvész. Sütés után a húst nem vágjuk fel azonnal, hanem 10-15 percig befedve a tűzhely szélén, sütőben, vagy nyitott ajtajú sütőben szikkadni hagyjuk. Felvágásuk így gazdaságosabb. A visszamaradt zsírból, kevés víz hozzáadásával mártást készítünk és közvetlen. tálalás előtt a húsra öntjük. Ez a pecsenyelé.

Bő zsírban kisebb hússzeleteket sütünk, rántott szeleteket, natúrszeleteket, rántott csirkét stb. A húsokat annyi forró zsírban sütjük (kevés vízzel meglocsolva, gyengén serceg), hogy a szeletek benne úszhassanak. Kivételt a hirtelen sült szeletek képeznek.

Nincsenek megjegyzések: