Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2016. január 23., szombat

Rétestészta-készítés

   A rétestészta készítésének első feltétele a jó, sikérdús liszt. Ha a liszt minősége bizonytalan, akkor egy tojás hozzáadásával növeljük annak fehérje tartalmát.
   50 dkg lisztet tálba helyezünk, 1 diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe mélyedést csinálunk és 4, 4 1/2 dl langyos, sós vízzel, puha tésztát gyúrunk. Deszkára téve jól kidolgozzuk, kb. 15 percig, amíg egészen sima, ruganyos lesz. Most osszuk két cipóba, úgyhogy sem a tetején, sem az alján gyűrődés ne legyen. Tetejét kenjük meg langyos zsírral és mindeniket külön melegített lábossal fedjük le. Pihenési ideje: 15-20 perc. Egy nagy asztalt terítsünk le sima abrosszal, gyengén szórjuk be liszttel, tegyük közepére a tésztát és nyújtófával az asztal alakjának megfelelően egy darabig négyszög, vagy téglalap alakúra kinyújtjuk. Ezután kenjük meg vékonyan zsírral és mindenik oldalán kezdjük nyújtani a kézfej segítségével. Ha tenyérrel és ujjainkkal nyújtjuk, könnyen kiszakad. A nyújtást addig végezzük az asztal körül, amíg annak széleit is betakartuk és a tészta még mindig nyújtható. A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie. A széleit kezünkre csavarva leszedjük, egy pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, azután vékonyan, de egyenletesen meleg zsírral meglocsoljuk. A lecsüngő részeket az abrosz segítségével hajtsuk fel a tészta közepéig, hogy a tésztán duplán legyen elhelyezve. A felhajtott részeket is zsírozzuk meg. Télen fűtött, helyiségben dolgozzunk vele.
   Most következik a tészta megtöltése. A tésztát egyharmad részig finom morzsával gyéren megszórjuk és a tölteléket ráhintjük, vagy kenjük, ahogy az anyag megkívánja. A töltelék ne legyen túl sok. Most az abrosz széleit felelve, a tésztát összecsavarjuk inkább laposan és lazán, mint szorosan. A tepsi hosszának megfelelően rudakra vágjuk, tetejét zsírral megkenjük és zsírozott tepsibe helyezzük, ne szorosan egymás mellé, mert akkor nem sül szépen. Jó egyenletes tűznél pirosra sütjük. A sütőlemezen szeleteljük és megcukrozva melegen tálaljuk, illetve tálalásig melegen tartjuk. A rétest sokféle töltelékkel készíthetjük. Az alábbi töltelékek egy cipóra valók. A tölteléket a tészta kinyújtása előtt készítjük el és a főtt anyagokat hűtsük ki.

Nincsenek megjegyzések: