Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 21., péntek

1. Előkészítő eljárások

    
A munkát az anyagok kiválasztásával kezdjük. A háziasszonynak ismernie kell, hogy a készítményekhez miféle nyersanyagokat válasszon ki, amit aszerint vásárol meg. Így más húst választunk a levesnek, mint a pecsenyének és megint mást a pörkölthöz.  A kelt tésztához sima lisztet, a piskótához grízes lisztet, míg a mézes tésztához barna lisztet is vehetünk. A krémekhez csak a legfrissebb vajat használhatjuk, míg a tésztákhoz a kevésbe friss vaj is megfelel. Az anyagokat lehetőleg egyszerre mérjük ki és azokat tányérba, kis kosárba rakva tálcán, vagy asztalon helyezzük el, s utána a mérleget tegyük a helyére. Bár a kimérés történhetik kanállal, bögrével, pohárral is, ahol a pontos méret nem feltétlenül szükséges.

Az előkészítő munkákhoz tartozik az anyagok tisztítása. Válogatással készítjük elő a zöldségféléket, úm. a spenótot, sóskát, száraz főzelékeket. A táplálkozásra alkalmatlan anyagokat eltávolítjuk.
Mosással tisztítjuk meg a nyersanyagokat a szennyeződéstől, sártól, homoktól. A mosás történhetik egyszerű megmosással, áztatással, vízváltással, folyóvízzel, vízsugárral. Pl. a burgonyát megmossuk, a spenótot, sóskát, gombát többszöri vízváltással mossuk addig, amíg a vízben homok többé már nem ülepedik le. A salátát, kelkáposztát vízsugárral, folyóvízzel mossuk.
Hámozással eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök élvezhetetlen külső héját.
Kaparással a gyökérféléket tisztítjuk, úm. sárgarépa, petrezselyemgyökér stb.
Kimagvalással a gyümölcsök, paradicsom, tök magvait távolítjuk el.
Kopasztással, perzseléssel az állatok tollait, szőreit távolítjuk el.
Kibelezéssel eltávolítjuk a baromfi és hal belső részeit.
A lehártyázás, kicsontozás szintén tisztítási művelet.

A tisztítási művelet után az ételek darabolása következik.
Darabolással az ételek főzését, sütését megkönnyítjük, gyorsítjuk, egyben megadjuk az egyes anyagok formáját is. Ez rendesen előírás szerint történik.
Szeletelés. A zöldségfélét, burgonyát, húst, hagymát szeleteljük. Azonkívül a darabolással kisebb-nagyobb kockákra, karikákra, metéltre vágunk, felezünk, negyedekre, cikkekre vágunk, az anyagokat tördeljük, reszeljük, áttörjük, daráljuk.

Az előkészítő eljárásokhoz tartozik még a liszt szitálása, kovászkészítés, húsok besózása, kötözése.
Az előkészítő munkák közben minden hulladék-anyagot egy kis kosárban gyűjtsünk össze és azonnal távolítsuk el a felesleges eszközöket. A húsdarálót, vágódeszkát, késeket azonnal mossuk el, vagy helyezzük a mosogatótálba és az asztalt töröljük tisztára.

Nincsenek megjegyzések: