Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 23., vasárnap

3. Befejező eljárások, tálalás


Az ételek elkészítéses után munkánk még nem ért véget. Sok esetben az ételek teljes befejezése, közvetlenül a tálalás előtt történik. Így a levestészták befőzése, mártások hígítása, tejföl hozzáadás, főtt tészták vegyítése, sütemények felvágása, kiborítása. Ilyenkor vigyázzunk arra, hogy a kellő időt eltaláljuk, nehogy a tálalás előtt túl korán végezzük el az utolsó simításokat, mert az ételek elveszítik élvezhetőségüket. Pl. a levestészta elázik, a mártás besűrűsödik, a pecsenyék, köretek elszáradnak, a meleg tészták kihűlnek. Ha azonban a szükség megkívánja, gondoskodjunk a készételek melegen tartásáról. Így az edényeket állíthatjuk egymásra, vagy helyezzük forró vízzel telt tepsibe; ez a vízfürdő. Sütőcsőbe csak lefedve tegyük az ételeket, mert könnyen kiszáradnak, a sütő ajtaját hagyjuk nyitva. A hidegen tálalandó ételeket hideg helyen tartsuk.

Tálalás. A tálalás műveleteihez tartozik a hús-szeletelés és tálra rakás, a köretek elrendezése és díszítése, a levesek, főzelékek kiöntése, meleg pudingok, felfújtak kiborítása, meghintése. Ezeket nem végezhetjük el egyszerre. A húsokra a mártásokat közvetlenül akkor öntjük, amikor asztalra tesszük, különben kihűl, elpárolog, besűrűsödik. A reszelt sajtot is asztalra helyezéskor hintjük az ételre, mert különben megolvad. A tálalóedények jó melegek legyenek. A levest, főzeléket előbb tálaljuk, mint a húsokat, mert ezek nem hűlnek ki olyan hamar.
Sok gazdasszony munkamegtakarításból nem fordít gondot a tálalásra és lábosban, vagy fazékban tálalja fel az ételt. Nemcsak az ünnepi asztalnál fontos a gondos, ízléses, tiszta terítés és tálalás, hanem a mindennapi étkezésnél is. Ételeink értékét nagymértékben növeli és az étvágyat fokozza a gondosan megterített asztal és az ízléses tálalás. A pecsétes, piszkos abrosz elkedvetlenít, az egész kedélyre rossz hatással van. Nagyon gazdaságos, a ma már könnyen beszerezhető nylon abrosz, amit tiszta abroszra helyezünk és naponta lemoshatunk.
Az asztalnál, evés közben lehetőleg derűs legyen a hangulat. A jó hangulat az étkezésnél, a jó emésztés egyik feltétele.


Nincsenek megjegyzések: