Az ételek elkészítéses után munkánk még nem
ért véget. Sok esetben az ételek teljes befejezése, közvetlenül a tálalás előtt
történik. Így a levestészták befőzése, mártások hígítása, tejföl hozzáadás,
főtt tészták vegyítése, sütemények felvágása, kiborítása. Ilyenkor vigyázzunk
arra, hogy a kellő időt eltaláljuk, nehogy a tálalás előtt túl korán végezzük
el az utolsó simításokat, mert az ételek elveszítik élvezhetőségüket. Pl. a
levestészta elázik, a mártás besűrűsödik, a pecsenyék, köretek elszáradnak, a
meleg tészták kihűlnek. Ha azonban a szükség megkívánja, gondoskodjunk a
készételek melegen tartásáról. Így az edényeket állíthatjuk egymásra, vagy
helyezzük forró vízzel telt tepsibe; ez a vízfürdő. Sütőcsőbe csak lefedve
tegyük az ételeket, mert könnyen kiszáradnak, a sütő ajtaját hagyjuk nyitva. A
hidegen tálalandó ételeket hideg helyen tartsuk.
Tálalás. A tálalás
műveleteihez tartozik a hús-szeletelés és tálra rakás, a köretek elrendezése és
díszítése, a levesek, főzelékek kiöntése, meleg pudingok, felfújtak kiborítása,
meghintése. Ezeket nem végezhetjük el egyszerre. A húsokra a mártásokat
közvetlenül akkor öntjük, amikor asztalra tesszük, különben kihűl, elpárolog,
besűrűsödik. A reszelt sajtot is asztalra helyezéskor hintjük az ételre, mert
különben megolvad. A tálalóedények jó melegek legyenek. A levest, főzeléket
előbb tálaljuk, mint a húsokat, mert ezek nem hűlnek ki olyan hamar.
Sok gazdasszony munkamegtakarításból nem
fordít gondot a tálalásra és lábosban, vagy fazékban tálalja fel az ételt.
Nemcsak az ünnepi asztalnál fontos a gondos, ízléses, tiszta terítés és
tálalás, hanem a mindennapi étkezésnél is. Ételeink értékét nagymértékben
növeli és az étvágyat fokozza a gondosan megterített asztal és az ízléses
tálalás. A pecsétes, piszkos abrosz elkedvetlenít, az egész kedélyre rossz
hatással van. Nagyon gazdaságos, a ma már könnyen beszerezhető nylon abrosz,
amit tiszta abroszra helyezünk és naponta lemoshatunk.
Az asztalnál, evés közben lehetőleg derűs
legyen a hangulat. A jó hangulat az étkezésnél, a jó emésztés egyik feltétele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése