A konyha a gazdasszony tükre, a család
élelmezésének központi helye. Ebből következik, hogy annak ragyogó tisztának
kell lennie. Életkörülményeink sok helyen úgy alakulnak, hogy a konyha nemcsak
az ételek készítésére szolgál, hanem egyúttal étkező helyiség is, sőt nappali
és gyermekszoba. Ez a lakókonyha. Ilyenkor a konyha egyik sarka a főzőhelyiség,
többi része a gyermekek játszó helye és egyúttal a gazdasszony más irányú
munkaterülete is. Előnye, hogy a gazdasszony munka közben szemmel tarthatja
gyermekeit, a terítéssel, felszolgálással járó fáradtságtól mentesítve van.
Télen egy tűzhely melegénél melegedhetik az egész család. Akár lakókonyháról,
vagy csak egyszerűen konyháról beszélünk, annak berendezése és tisztán tartása
nagy feladatot ró a gazdasszonyra.
Első követelménye a konyhának a jó világítás
és szellőztetés. Ne legyen a tűzhely a konyha legsötétebb részében. Az esti
világítást külön villanykarral oldjuk meg, mert a félhomályban végzett munka a
főzés rovására megy, és nagyon megerőlteti a szemet.
A konyha bútorzatának elhelyezkedésénél
legyünk tekintettel a gazdasszony munkájára, hogy felesleges járkálással ne
pazarolja erejét. Ami a főzéshez kell, az mind egy helyen legyen. Egy sarokba
helyezzük a tűzhely közelébe a konyhaasztalt, mosogatót. Jó szolgálatot tesz
egy kis faliszekrény, amelyben a leggyakrabban használt eszközök mindig kéznél
vannak. Kívánatos, hogy a konyhafal másfél méter magasságban körös-körül, de
legalább a tűzhely közelében olajozott, esetleg csempézett legyen. Ezt gyakran
le lehet mosni és nem kell mindig meszelni a falat. Igen célszerű, ha a fal és
a padló találkozása ívelt, így sarkaiban nem húzódik meg a por, piszok. A padló
köves, vagy cementes legyen, hogy napjában többször fel lehessen mosni. A
konyhaasztal, vagy munkaasztal legcélszerűbb, ha szétnyitható, nagyobb munkák –
rétes nyújtás, vasalás részére. Helyes, ha a gyúródeszka az asztallap alatt van
elhelyezve, így a por nem lepi és helyet sem foglal. Az asztal lapját eternit,
vagy bádoglap fedje, mely könnyen lemosható. igen fontos a konyhaszék. Ne
sajnáljuk a költséget külön konyhaszék csináltatására, mely magasabb a rendes
méretnél, lábtartóval van ellátva és munka közben nem erőlteti meg a testet. A
konyhaszekrény legyen célszerűen berendezve. Tartsunk mindent zárva, okos
helykihasználással. Így nem kell feleslegesen keresgélni, ide-oda rakosgatni.
Konyhaeszközt ne tartsunk a falra felakasztva.
Szerezzük be mindazokat a konyhaedényeket és
eszközöket, amelyek a család létszámának megfelelően a főzés zavartalanságát
biztosítják. a legszükségesebb konyhaedényeken kívül lássuk el háztartásunkat
olyan konyhai segédeszközökkel is, amelyek munkánkat megkönnyítik, gyorsítják
és a főzést is gazdaságosabbá teszik. Így az aprótészták sütésénél gyorsabban
haladunk, ha van legalább két egyforma nagyságú sütőlemezünk. Az ételek
tálalásához széles, lyukas tálalólapot, az áttörésekhez drótszita, a krémek kiszedéséhez
celluloid habkártya, citromnyomó, cukorhintő, tojásvágó, konzervnyitó, több
oldalú reszelő, galuskaszaggató, kenyérpirítórács, hosszúkás alakú tortaforma,
őzgerinc forma, meleg ételek alá való fémrács, kavarótálak, késfenő kő stb.
Mindezek beszerzése nem jelent nagy összeget, de a munkában időt és erőt
nyerhetünk. Szerezzük be az egyszerűbb, korszerű konyhagépeket. Lássuk el a
konyhát mérleggel, mert ezzel sok anyagot takaríthatunk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése