Főzésnek nevezzük mindennapi kifejezéssel
azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek segítségével a táplálékul
szolgáló nyersanyagokat átalakítjuk ételekké, azoknak kellemes, új ízeket és
tetszetős formát adunk. Ide tartozik a nyersanyagok kiválogatása, lemérése,
tisztítása, mosása, darabolása, formálása, fűszerezése, a lazítás, keverés,
gyúrás, párolás, főzés, pirítás, sütés, hűtés, ízesítés, szeletelés, tálalás,
díszítés. Ezekkel az eljárásokkal ételeinket élvezetessé tesszük, valamint az
emésztés munkáját is elősegítjük.
A gondos háziasszony pár napra előre
elkészíti az étlapot, számot vet a szükségletekkel és a hozzávalókat, amennyire
lehet, egyszerre beszerzi. Sok kezdő háziasszony esik abba a hibába, hogy a sok
tennivaló között nem látja a dolgok rendszerét és így több időt tölt el a
munkával, mint kellene. Hogy rendszert teremtsünk munkánkban, a főzés menetét
három szakaszra bontjuk:
1.
Előkészítés.
2.
Elkészítés
( a kiegészítő eljárásokkal).
3.
Befejezés
- tálalás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése