Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 20., csütörtök

A főzés munkamenete

   
Főzésnek nevezzük mindennapi kifejezéssel azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek segítségével a táplálékul szolgáló nyersanyagokat átalakítjuk ételekké, azoknak kellemes, új ízeket és tetszetős formát adunk. Ide tartozik a nyersanyagok kiválogatása, lemérése, tisztítása, mosása, darabolása, formálása, fűszerezése, a lazítás, keverés, gyúrás, párolás, főzés, pirítás, sütés, hűtés, ízesítés, szeletelés, tálalás, díszítés. Ezekkel az eljárásokkal ételeinket élvezetessé tesszük, valamint az emésztés munkáját is elősegítjük.

A gondos háziasszony pár napra előre elkészíti az étlapot, számot vet a szükségletekkel és a hozzávalókat, amennyire lehet, egyszerre beszerzi. Sok kezdő háziasszony esik abba a hibába, hogy a sok tennivaló között nem látja a dolgok rendszerét és így több időt tölt el a munkával, mint kellene. Hogy rendszert teremtsünk munkánkban, a főzés menetét három szakaszra bontjuk:
1.    Előkészítés.
2.    Elkészítés ( a kiegészítő eljárásokkal).
3.    Befejezés - tálalás.

Nincsenek megjegyzések: