Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 24., hétfő

A főzés időbeosztása


A főzésnél igen fontos a helyes időbeosztás, hogy percnyi pontossággal készüljön el minden. Az idővel való takarékosságnak a főzésnél fokozottabb mértékben kell érvényesülnie, mert a dolgozó nő ideje kevés és nagyon ki van mérve, amit a háztartásra fordíthat.
Az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy mennyire érvényesülhet a helyes időbeosztás, és kiszámított idővel, hogyan lehet egy háromfogásos ebédet négy személyre elkészíteni 7 negyed óra alatt.
Igaz, hogy a feltüntetett ebéd egyszerű konyhatechnikával készül, de azért elég sokfelé leköti a figyelmet és gyorsaságot kíván. Az étlap-táblázat fa- és széntüzeléses tűzhelyet vesz számításba, de két égős gázrezsóval is éppen úgy megvalósítható. A táblázat a munka és az idő beosztását szemlélteti, aminek alapján bármilyen más étrendet hasonló rendszerességgel összeállíthatunk és az idő ésszerű beosztását megvalósíthatjuk.
Lehet, hogy a kezdő gazdasszony eleinte sokszor ráfizet idővel és anyaggal, de a figyelem, erős akarat, a munka szeretete és a gyakorlat rövidesen meghozza az eredményt és igen sok öröme lesz a jól végzett munkában.

  
Egy háromfogásos ebéd elkészítésének idő- és munkabeosztása
Étrend
Anyagkimérés
Előkészítés
Előkészítés
Befejezés
1.
negyedóra
2.
negyedóra
3.
negyedóra
4.
negyedóra
5.
negyedóra
6.
negyedóra
7.
negyedóra
Zöldség-leves
40 dg leveszöldség
3 dg zsír
zöldpetrezselyem
Zöldség-tisztítás
Zöldség-darabolás, hagyma-vágás
Zöldség-párolás
Zöldség-pirítás, felöntés
Burgonya-lé hozzá-adás, főzés
Gombóc-befőzés
Májgom-bóc
15 dg máj
1 tojás, 2 dg zsír
hagyma, liszt, morzsa

Májreszelés
Lefedve
Hagyma-pirítás, összeállítás
Pihen
Tálalás
Kirántott sertés-szelet
50dg sertéscomb
10 dg zsír
1 tojás
5 dg liszt
10 dg morzsa

Hússzele-telés, ki-verés, be-sózás
Hidegen lefedve
Bundázás, zsír-előkészítés. Sütés
Sütés
Tálalás.
Savanyú-ság elő-készítése
Burgonya
hab
80 dg burgonya
3 dg zsír
3 dl tej, só
Burgonya-hámozás
Vízforralás. Burgonya-
darabolás
Főzés
Főzés
Leöntés, kikavarás
Tálalás
Almás lepény
1 kg alma
10 dg cukor
fahéj
Alma-tisztítás, szeletelés
Lefedve
-
-
-
Szeletelés, tálra rakás, lehintés
30 dg liszt
20 dg vaj
5 dg cukor
1 tojás
2 dg cukor


Tészta-össze-állítás, töltés
Sütés
Sütés

Nincsenek megjegyzések: