A főzésnél igen fontos a helyes időbeosztás,
hogy percnyi pontossággal készüljön el minden. Az idővel való takarékosságnak a
főzésnél fokozottabb mértékben kell érvényesülnie, mert a dolgozó nő ideje
kevés és nagyon ki van mérve, amit a háztartásra fordíthat.
Az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy
mennyire érvényesülhet a helyes időbeosztás, és kiszámított idővel, hogyan
lehet egy háromfogásos ebédet négy személyre elkészíteni 7 negyed óra alatt.
Igaz, hogy a feltüntetett ebéd egyszerű
konyhatechnikával készül, de azért elég sokfelé leköti a figyelmet és
gyorsaságot kíván. Az étlap-táblázat fa- és széntüzeléses tűzhelyet vesz
számításba, de két égős gázrezsóval is éppen úgy megvalósítható. A táblázat a
munka és az idő beosztását szemlélteti, aminek alapján bármilyen más étrendet
hasonló rendszerességgel összeállíthatunk és az idő ésszerű beosztását
megvalósíthatjuk.
Lehet, hogy a kezdő gazdasszony eleinte
sokszor ráfizet idővel és anyaggal, de a figyelem, erős akarat, a munka
szeretete és a gyakorlat rövidesen meghozza az eredményt és igen sok öröme lesz
a jól végzett munkában.
Egy
háromfogásos ebéd elkészítésének idő- és munkabeosztása
Étrend
|
Anyagkimérés
|
Előkészítés
|
Előkészítés
|
Befejezés
|
|||
1.
negyedóra
|
2.
negyedóra
|
3.
negyedóra
|
4.
negyedóra
|
5.
negyedóra
|
6.
negyedóra
|
7.
negyedóra
|
|
Zöldség-leves
|
40 dg
leveszöldség
3 dg
zsír
zöldpetrezselyem
|
Zöldség-tisztítás
|
Zöldség-darabolás,
hagyma-vágás
|
Zöldség-párolás
|
Zöldség-pirítás,
felöntés
|
Burgonya-lé
hozzá-adás, főzés
|
Gombóc-befőzés
|
Májgom-bóc
|
15 dg
máj
1
tojás, 2 dg zsír
hagyma,
liszt, morzsa
|
|
Májreszelés
|
Lefedve
|
Hagyma-pirítás,
összeállítás
|
Pihen
|
Tálalás
|
Kirántott
sertés-szelet
|
50dg
sertéscomb
10 dg
zsír
1
tojás
5 dg liszt
10 dg
morzsa
|
|
Hússzele-telés,
ki-verés, be-sózás
|
Hidegen
lefedve
|
Bundázás,
zsír-előkészítés. Sütés
|
Sütés
|
Tálalás.
Savanyú-ság
elő-készítése
|
Burgonya
hab
|
80 dg
burgonya
3 dg
zsír
3 dl
tej, só
|
Burgonya-hámozás
|
Vízforralás.
Burgonya-
darabolás
|
Főzés
|
Főzés
|
Leöntés,
kikavarás
|
Tálalás
|
Almás
lepény
|
1 kg
alma
10 dg
cukor
fahéj
|
Alma-tisztítás,
szeletelés
|
Lefedve
|
-
|
-
|
-
|
Szeletelés,
tálra rakás, lehintés
|
30 dg
liszt
20 dg
vaj
5 dg
cukor
1
tojás
2 dg
cukor
|
|
|
Tészta-össze-állítás,
töltés
|
Sütés
|
Sütés
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése