Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 25., kedd

Ételleírások - Adagolás négy személyre


Ételleírásainkban gazdasszonyaink megismerkedhetnek a mai korszerűsített magyar konyha legáltalánosabban használt és néhány különlegesebb ételével. Az ételek többsége általában könnyű technikával készül, de a változatosság szem előtt tartásával olyan ételek is találhatók, mint pl. a felfújtak, leveles-vajastészta, majonézes saláták, pástétomok, amelyeknek elsajátítása kívánatos lenne, hogy az egyhangúságból a háziasszonyok kiemelkedjenek és konyhatechnikájukat továbbfejlesszék.
Az ételek elkészítésének technikája és alkalmazása az egyes részek bevezető soraiban vannak leírva. Azért úgy használjuk a könyvet, hogy ezeket előbb tanulmányozzuk, mert a recepteknél nem térünk ki a technika minden részletére. A fűszerezés egyénenként és vidékenként változó, azért azt mindenki ízlés szerint változtathatja. Úgyszintén a megadott mértékek az étkezők száma szerint módosíthatók. Tanácsos, hogy a kezdő gazdasszony a legegyszerűbb ételeknél is mindent és mindig mérjen ki, mert ez sok anyagpazarlástól menti meg. Ahol nincsen mérleg, a következő hozzávetőleges tájékoztatást adjuk a leggyakrabban előforduló anyagok súlyáról:

     Liszt, 1 csapott evőkanál                                                                     1 dkg
     Liszt, egy tetejes evőkanál                                                                  2 dkg
     Liszt, 1/2 liter                                                                                        35 dkg
     Cukor, egy csapott evőkanál                                                              1 dkg
     Cukor, egy tetézett evőkanál                                                              2 dkg
     Kockacukor, 4 kocka                                                                            2 dkg
     Só, egy csapott kávéskanál                                                                1 dkg
     Zsír, 1 csapott evőkanál                                                                       2 dkg
     Zsír, 1 diónyi                                                                                          2 dkg
     Zsír, 1 tojásnyi                                                                                       6 dkg
     Levese tányér tartalma a hajlásig                                                    20 dkg
     Egy csésze tartalma                                                                     20-25 dkg
     Egy vizespohár tartalma                                                              20-25 dkg


Nincsenek megjegyzések: