Ételleírásainkban gazdasszonyaink
megismerkedhetnek a mai korszerűsített magyar konyha legáltalánosabban használt
és néhány különlegesebb ételével. Az ételek többsége általában könnyű
technikával készül, de a változatosság szem előtt tartásával olyan ételek is
találhatók, mint pl. a felfújtak, leveles-vajastészta, majonézes saláták,
pástétomok, amelyeknek elsajátítása kívánatos lenne, hogy az egyhangúságból a
háziasszonyok kiemelkedjenek és konyhatechnikájukat továbbfejlesszék.
Az ételek elkészítésének technikája és
alkalmazása az egyes részek bevezető soraiban vannak leírva. Azért úgy
használjuk a könyvet, hogy ezeket előbb tanulmányozzuk, mert a recepteknél nem
térünk ki a technika minden részletére. A fűszerezés egyénenként és vidékenként
változó, azért azt mindenki ízlés szerint változtathatja. Úgyszintén a megadott
mértékek az étkezők száma szerint módosíthatók. Tanácsos, hogy a kezdő
gazdasszony a legegyszerűbb ételeknél is mindent és mindig mérjen ki, mert ez
sok anyagpazarlástól menti meg. Ahol nincsen mérleg, a következő hozzávetőleges
tájékoztatást adjuk a leggyakrabban előforduló anyagok súlyáról:
Liszt, 1 csapott evőkanál 1
dkg
Liszt, egy tetejes evőkanál 2
dkg
Liszt, 1/2 liter 35
dkg
Cukor, egy csapott evőkanál 1
dkg
Cukor, egy tetézett evőkanál 2
dkg
Kockacukor, 4 kocka 2
dkg
Só, egy csapott kávéskanál 1
dkg
Zsír, 1 csapott evőkanál 2
dkg
Zsír, 1 diónyi 2
dkg
Zsír, 1 tojásnyi 6
dkg
Levese tányér tartalma a hajlásig 20
dkg
Egy csésze tartalma 20-25
dkg
Egy vizespohár tartalma 20-25
dkg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése