Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő, 4 dkg zsír, 4 dkg cukor, 2 1/2 dl langyos tej.
40 dkg liszt, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő, 4 dkg zsír, 4 dkg cukor, 2 1/2 dl langyos tej.
Töltelék: 14 dkg cukor, 10 dkg vaj.
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha rétestésztát gyúrunk, amit jól kidolgozunk. 3/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Utána vékonyra kinyújtjuk négyzetalakúra és megkenjük 10 dkg vajjal, amit előbb a vaníliáscukorral jól eldörzsöltünk. A tésztát hengeralakúra felcsavarjuk és 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy tepsit, vagy lábost fagyos zsírral bekenjük és a tésztákat 2 cm távolságra helyezzük egymástól. Tetejét tojással megkenjük, cukorral meghintjük és 1/2 óráig kelesztjük. Utána lassú tűznél sütjük. Kiborítjuk, tálalásig letakarjuk és akkor szedjük szét. Vaníliamártást adunk hozzá.
A tésztának ezen leírásán kívül még többféle változata van. Cukorral elkevert vaj helyett tölthetjük 15 dkg cukor, 15 dkg dió keverékével. Ilyenkor a tésztába 7 dkg zsírt teszünk.
Az első leírás szerint készítjük a tésztát és amikor teteje pirosra sült, az egész tömeget 5 dkg cukorral édesített, 2 dl tejszínnel meglocsoljuk. Utána még 10 percig sütőben tartjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése