Fordítsunk gondot a konyhaedényeink
megóvására. Tea, tej, kávé főzésére tartsunk külön edényeket. Mosogatás előtt
az ételmaradékokat kevés vízzel öblítsük ki az edényekből, vagy kenyérhéjjal
töröljük ki (ez mehet a moslékba) és utána mossuk el bő meleg vízzel. Az
edényeket meleg vízzel öblítsük, mert így hamarabb szárad. Előbb a poharakat,
kávés, teás, porcelánedényeket, evőeszközöket, végül a lábosokat, fazekakat
mossuk. A kormos edényeket finom szitált hamuval, vagy Vimmel súroljuk meg. Az
evőeszközöket szintén Vimmel vagy finom kőporral dörzsöljük, külön e célra
tartott ruhával, vagy száraz parafa dugóval. A mosogatóruhát is jól öblítsük ki
meleg szódás vízzel és terítsük ki száradni. Mindenfajta edénynek külön
törülgető ruhát tartsunk. Így külön legyen pohár-, tányér- és edénytörlőnk,
melyet használat után szárítsunk meg. Az asztal lapját is súroljuk le Vimmel, vagy
kőporral és töröljük meg szárazra. A még meleg tűzhelyet újságpapírral
dörzsöljük át, így megtartja a színét. Ha kihűlt, vasporral fényesítsük ki, a
fémrészeket sidolozzuk meg, a konyha kőpadozatát mossuk fel, s a kézimunka
terítőket terítsük fel. Utána jól szellőztessük ki a konyhát.
Nagy kérdés a háztartásban a tűzhely. Hogyan
főzzünk a leggazdaságosabb hőkihasználással? Nagyon sokfajta tűzhely van ma
használatban: a fa- és széntüzelésű tűzhelyeken kívül petróleum-, villany-,
gáztűzhelyek. A nagyvárosok asszonyai előnyben vannak, mert könnyebben
hozzájutnak a leggazdaságosabb gáztűzhelyhez és sütőhöz. Ezek vidéken is eléggé
el vannak terjedve, de azért a háziasszonyok nagy többsége a fa- és
széntüzeléses tűzhelyet használja, amelyek közül az újabb gyártmányok szintén
igen gazdaságos hőkihasználásra készülnek.
Az éléskamra is a konyha tartozéka, azért ezt
is tartsuk rendben. Mindennap seperjük fel. Szükség szerint mossuk fel,
hetenként a polcokat és befőttes üvegeket is törölgessük le. Szellőztessük
rendszeresen a kamrát és végjük a felmelegedéstől. Meleg ételeket csak kihűlés
után raktározzunk az éléskamrában. Legyen mindig otthon a legszükségesebb
tárolható élelmiszerekből, fűszerekből és főzelékfélékből. Vizsgáljuk felül
mindig, hogy mi szorul utánpótlásra és akkor nem kell sok időt vesztegetni az
örökös bevásárlásra. A papírzacskókba vásárolt élelmiszereket borítsuk
üvegekbe, vagy bádogdobozokba, mert a zacskó könnyen kiszakad és az anyag kárba
vész.
Heti nagytakarításkor a bútorokat langyos,
szappanos vízzel mossuk le, a kilincseket fényesítsük ki. Havonta egyszer a
szekrényeket belülről is törölgessük át, a polcok papírjait is cserélgessük ki,
az ajtót és ablakokat mossuk le, a kőpadozatot súroljuk fel. A szekrény
tisztántartását nagyon megkönnyíti, ha a polcokat viaszosvászon takaróval
látjuk el.
Konyhánkban a kézmosásra legyen külön
szappan, körömkefe és törülköző a gazdasszony számára, amit a főzés alkalmával
használ. Munka közben semmit ne dobjunk a földre, hanem a hulladékot gyűjtsük
kis kosárba, vagy papírosba és azonnal távolítsuk el, különben a legyek
reágyűlnek. Főzés alatt rend és tisztaság uralkodjék a konyhán. Csak az legyen
elővéve, ami használatban van. Rakjuk a piszkos edényeket mosogatótálba és
főzés közben, időnként mosogassuk el. A padlót annyiszor törüljük fel,
ahányszor szükséges. Ne tartsunk a konyhában soha mosatlan edényt, amit estétől
reggelig tartogatunk. ha a munka és tisztaság szeretete megszokássá válik, a
mosogatást is gyorsan, szívesen végezzük és soha nem lesz oka a gazdasszonynak
arra, hogy piruljon rendetlen konyhája miatt.
A forró edények fogására használjunk
fogóruhát. Nagyon alkalmas a fogókesztyű. Nyakba akasztható, két kis flanelből
készült, egyujjas bő kesztyű, ami mindig kéznél van.
Főzés alatt a fejünket kössük be, tegyünk
magunk elé tiszta kötényt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése