Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2012. december 17., hétfő

A gazdasszony konyhája és feladatai 2.


Fordítsunk gondot a konyhaedényeink megóvására. Tea, tej, kávé főzésére tartsunk külön edényeket. Mosogatás előtt az ételmaradékokat kevés vízzel öblítsük ki az edényekből, vagy kenyérhéjjal töröljük ki (ez mehet a moslékba) és utána mossuk el bő meleg vízzel. Az edényeket meleg vízzel öblítsük, mert így hamarabb szárad. Előbb a poharakat, kávés, teás, porcelánedényeket, evőeszközöket, végül a lábosokat, fazekakat mossuk. A kormos edényeket finom szitált hamuval, vagy Vimmel súroljuk meg. Az evőeszközöket szintén Vimmel vagy finom kőporral dörzsöljük, külön e célra tartott ruhával, vagy száraz parafa dugóval. A mosogatóruhát is jól öblítsük ki meleg szódás vízzel és terítsük ki száradni. Mindenfajta edénynek külön törülgető ruhát tartsunk. Így külön legyen pohár-, tányér- és edénytörlőnk, melyet használat után szárítsunk meg. Az asztal lapját is súroljuk le Vimmel, vagy kőporral és töröljük meg szárazra. A még meleg tűzhelyet újságpapírral dörzsöljük át, így megtartja a színét. Ha kihűlt, vasporral fényesítsük ki, a fémrészeket sidolozzuk meg, a konyha kőpadozatát mossuk fel, s a kézimunka terítőket terítsük fel. Utána jól szellőztessük ki a konyhát.

Nagy kérdés a háztartásban a tűzhely. Hogyan főzzünk a leggazdaságosabb hőkihasználással? Nagyon sokfajta tűzhely van ma használatban: a fa- és széntüzelésű tűzhelyeken kívül petróleum-, villany-, gáztűzhelyek. A nagyvárosok asszonyai előnyben vannak, mert könnyebben hozzájutnak a leggazdaságosabb gáztűzhelyhez és sütőhöz. Ezek vidéken is eléggé el vannak terjedve, de azért a háziasszonyok nagy többsége a fa- és széntüzeléses tűzhelyet használja, amelyek közül az újabb gyártmányok szintén igen gazdaságos hőkihasználásra készülnek.

Az éléskamra is a konyha tartozéka, azért ezt is tartsuk rendben. Mindennap seperjük fel. Szükség szerint mossuk fel, hetenként a polcokat és befőttes üvegeket is törölgessük le. Szellőztessük rendszeresen a kamrát és végjük a felmelegedéstől. Meleg ételeket csak kihűlés után raktározzunk az éléskamrában. Legyen mindig otthon a legszükségesebb tárolható élelmiszerekből, fűszerekből és főzelékfélékből. Vizsgáljuk felül mindig, hogy mi szorul utánpótlásra és akkor nem kell sok időt vesztegetni az örökös bevásárlásra. A papírzacskókba vásárolt élelmiszereket borítsuk üvegekbe, vagy bádogdobozokba, mert a zacskó könnyen kiszakad és az anyag kárba vész.

Heti nagytakarításkor a bútorokat langyos, szappanos vízzel mossuk le, a kilincseket fényesítsük ki. Havonta egyszer a szekrényeket belülről is törölgessük át, a polcok papírjait is cserélgessük ki, az ajtót és ablakokat mossuk le, a kőpadozatot súroljuk fel. A szekrény tisztántartását nagyon megkönnyíti, ha a polcokat viaszosvászon takaróval látjuk el.

Konyhánkban a kézmosásra legyen külön szappan, körömkefe és törülköző a gazdasszony számára, amit a főzés alkalmával használ. Munka közben semmit ne dobjunk a földre, hanem a hulladékot gyűjtsük kis kosárba, vagy papírosba és azonnal távolítsuk el, különben a legyek reágyűlnek. Főzés alatt rend és tisztaság uralkodjék a konyhán. Csak az legyen elővéve, ami használatban van. Rakjuk a piszkos edényeket mosogatótálba és főzés közben, időnként mosogassuk el. A padlót annyiszor törüljük fel, ahányszor szükséges. Ne tartsunk a konyhában soha mosatlan edényt, amit estétől reggelig tartogatunk. ha a munka és tisztaság szeretete megszokássá válik, a mosogatást is gyorsan, szívesen végezzük és soha nem lesz oka a gazdasszonynak arra, hogy piruljon rendetlen konyhája miatt.

A forró edények fogására használjunk fogóruhát. Nagyon alkalmas a fogókesztyű. Nyakba akasztható, két kis flanelből készült, egyujjas bő kesztyű, ami mindig kéznél van.
Főzés alatt a fejünket kössük be, tegyünk magunk elé tiszta kötényt.


Nincsenek megjegyzések: